Η χρήση των βοτάνων και του τσαγιού στην Αρμενία
Για περισσότερα από 7.000 χρόνια, η παράδοση της συλλογής και ανάμειξης άγριων βοτάνων και λουλουδιών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής του αρμενικού λαού. Η παρασκευή τσαγιού στην Αρμενία ήταν συνυφασμένη με τις παραδόσεις και την επιστήμη και είναι μία από τις «αρχαιότητες» του έθνους.
Πριν από 3.500 χρόνια, οι άνθρωποι που ζούσαν στην περιοχή της Ιστορικής Αρμενίας συνδύαζαν άγρια φύλλα Quince, Blackberry, Zizifora και μέντας και τα χρησιμοποιούσαν για να τα αναμιγνύουν με το Wild Absent το οποίο το έπιναν ως ζεστό ρόφημα. Όλα αυτά τα συστατικά είναι ιστορικά αναγνωρισμένα ως Αρμένικα Ιερά Βότανα και καλλιεργούνταν μόνο στην συγκεκριμένη περιοχή.
Δεδομένου ότι η Αρμενία είναι μια ορεινή χώρα, το μεγάλο μέρος των βοτάνων που φύονται σε μια πλαγιά χρησιμοποιούνται συχνά για την παρασκευή τσαγιού.
Επιπλέον, η διαδικασία συγκομιδής και επεξεργασίας των βοτάνων στην Αρμενία, έχει μεταφερθεί από γενιά σε γενιά.
Υπάρχουν διάφορα είδη βοτάνων και μούρων σε όλες τις περιοχές της Αρμενίας. Το θυμάρι, η μέντα, το χαμομήλι, η Melissa και η ρίγανη είναι τα πιο διαδεδομένα βότανα.
Χάρη στο καλό κλίμα και τη μοναδική φύση, στην Αρμενία αναπτύσσονται περισσότερα από 3.200 βότανα, εκ των οποίων τα 1.500 είναι φαρμακευτικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή τσαγιού. Πολλά από αυτά φύονται μόνο στην Αρμενία.
Τα βότανα δεν χρησιμοποιούνται μόνο για καλή γεύση αλλά και για ιατρικούς σκοπούς.
Όλοι οι λάτρεις του τσαγιού γνωρίζουν ότι το θυμάρι (“urts” στα αρμενικά) αντενδείκνυται σε περίπτωση υπότασης, επειδή μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενώ η μέντα (“nana” στην Αρμενική) την αυξάνει.
Το τσάι θυμαριού ρυθμίζει το μεταβολισμό του οργανισμού, καθαρίζει το σώμα από τις αρνητικές ιδιότητες του αλκοόλ και των ναρκωτικών και σταθεροποιεί την αρτηριακή πίεση.
Υπάρχει ένα τέχνασμα που ο καταναλωτής μπορεί να χρησιμοποιήσει για να εξασφαλίσει ότι αγοράζει καθαρό θυμάρι χωρίς πρόσθετα. Τα λουλούδια του βοτάνου ανοίγουν περισσότερο όταν τοποθετούνται σε ζεστό αντί για κρύο νερό. Επίσης, ένα φακελάκι θυμάρι, που χρησιμοποιείται μια φορά, τη δεύτερη φορά παράγει ένα πιο αρωματικό εκχύλισμα, με πιο λαμπρό χρώμα.
Γενικότερα, το τσάι βοτάνων είναι ιδιαίτερα υγιές μετά από ένα βαρύ γεύμα.
Πώς να ετοιμάσετε το τσάι με βότανα
Βάλτε 200 ml βραστό νερό σε 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρό βότανο ή μείγμα από βότανα και εγχύστε σε μια τσαγιέρα για 5-7 λεπτά. Στραγγίστε τα βότανα (μπορείτε να επανατοποθετήσετε αυτό το μείγμα τουλάχιστον δύο φορές) και γεμίστε το υπόλοιπο της τσαγιέρας με νερό. Μπορείτε να το διατηρήσετε έτσι για περισσότερες από 12 ώρες! Ωστόσο εάν το αφήσετε για 4 ή περισσότερες ώρες, φροντίστε να αφαιρέσετε το μείγμα των βοτάνων από το νερό και, στη συνέχεια, αποθηκεύστε το εκχύλισμα στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες.