Πώς σερβίρετε το τσάι στην Τουρκία
Το τσάι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου ζωής και του πολιτισμού στην Τουρκία. Το τσάι είναι φθηνότερο και πιο εύκολο να παρασκευαστεί από τον καφέ, επομένως έχει γίνει το αγαπημένο ποτό του κόσμου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το τουρκικό τσάι παρασκευάζεται με ψημένο μαύρο τσάι και προσφέρεται σε μικρά γυάλινα ποτήρια σε σχήμα «τουλίπας». Η τουρκική τσαγιέρα απαρτίζεται από δύο μέρη: το κάτω μεταλλικό δοχείο για το νερό και το μικρότερο μέρος για το τσάι. Η χρήση καλής ποιότητας νερού είναι απαραίτητη. Πρέπει να είναι μαλακό, ακόμη και νερό πηγής. Το νερό που χρησιμοποιείται στο τσάι, δεν βράζει πάρα πολύ, επειδή το επίπεδο οξυγόνου του νερού μειώνεται και το ξηρό τσάι, στην κορυφή της τσαγιέρας, παίρνει πικρή γεύση. Το νερό βράζει στο κατώτερο (μεγαλύτερο) δοχείο και τα φύλλα του τσαγιού, τσακισμένα ελαφρά, στο πάνω (μικρότερο) δοχείο. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στον καθένα να πίνει το τσάι του όπως το επιθυμεί: δυνατό και γεμάτο ή ελαφρύ με πολύ νερό.
Τσαγιέρα, Samovar
Το samovar χρησιμοποιείται για την παρασκευή τσαγιού σε πολλές χώρες. Αν και η τσαγιέρα χρησιμοποιείται συχνότερα λόγω της πρακτικότητάς της στην Τουρκία, το samovar κατασκευάζεται στις πόλεις Erzurum, Van, Amasya και Samsun Vezirköprü. Ένα παραδοσιακό samovar αποτελείται από ένα μεγάλο μεταλλικό δοχείο με βρύση κοντά στον πυθμένα και ένα μεταλλικό σωλήνα που εκτείνεται κάθετα στη μέση. Το σωληνάριο είναι γεμάτο με στερεό καύσιμο το οποίο αναφλέγεται για να θερμαίνει το νερό στο δοχείο και μια τσαγιέρα η οποία τοποθετείται στην κορυφή.
Κουταλάκι και φίλτρο
Το κουταλάκι του γλυκού είναι ένα μικρό κουτάλι κατάλληλο για την ανάδευση του τσαγιού. Χρησιμοποιείται επίσης ως μέτρο κουζίνας μεγέθους 1,75 cc.
Το πιατάκι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του μικρού γυάλινου ποτηριού σε σχήμα τουλίπας. Αποτρέπει τα εγκαύματα στο χέρι και δημιουργεί χώρο για τη ζάχαρη.
Όταν το τσάι παρασκευάζεται στο δοχείο, τα φύλλα τσαγιού παραμένουν στο νερό. Το φίλτρο τσαγιού χρησιμοποιείται για να φιλτράρει τα φύλλα τσαγιού από την τσαγιέρα.
Παραγωγή γυαλιών σε σχήμα λουλουδιών
Τα γυάλινα φλιτζάνια τσαγιού εμφανίστηκαν στην Ευρώπη το 1850. Τα πρώτα γυάλινα φλιτζάνια παρήχθησαν σε μεγάλο μέγεθος. Η κατασκευή γυάλινων φλιτζανιών ήταν δαπανηρή και επομένως μικρά φλιτζάνια τσαγιού, σε σχήμα τουλίπας, παρήχθησαν σε εργοστάσιο το 1900 στην Τουρκία. Ο σχεδιασμός είναι απολύτως επιστημονικός. Κρατώντας στο χείλος, προστατεύεται τα δάχτυλα από κάποιο έγκαυμα και το ειδικό σχήμα του φλιτζανιού κρατά το τσάι ζεστό και αναδεικνύει το χρώμα του.